Guide:

Delta i digitala möten – like a boss!

Man brukar säga ”det finns inget ont som inte för något gott med sig” – och vänder vi på COVID-stenarna kan vi konstatera en tydlig observation från i stort sett samtliga branscher: vare sig man gillar det eller inte har COVID på mindre än ett år skickat oss tio år framåt i tiden.

Jag pratar givetvis om den digitala utvecklingen som ovillkorligen skett på arbetsplatser, i vänkretsar, på livespelningar, luciafiranden på förskolan – you name it, vi har digitaliserats. Om du inte deltagit i någon form av Zoom, Teams eller Google Meets-möte de senaste 12 månaderna har du sannolikt levt under en av stenarna jag nämnde i ingressen. Frågan är – har du hängt med i digitaliseringen?

Låt mig måla en bild: det är dags för den där månatliga business-uppdateringen på företaget och du ska gå igenom lite siffror för ledningsgruppen. Du sätter dig på hemmakontoret. Arbetsmiljön är sisådär, men kaffet är i alla fall godare än från kaffemaskinen på jobbet. Med hemmakontoret menar du antagligen köksbordet, eventuellt har du inte ens besvärat dig att sätta på dig byxor. Du smäller upp laptopen och ansluter, du ser dig själv i en liten ruta uppe i hörnet och mötet kan börja. Låter det bekant?

Nu ska jag vara brutalt ärlig – det ser antagligen ut som skit. Men oroa dig inte – du kan faktiskt själv med några enkla knep ta kontroll över hur du uppfattas i ett digitalt möte:

1. Höj upp kameran till ögonhöjd

Din hund ser dig alltid underifrån och älskar dig ändå – det betyder inte att nose up-perspektivet är det mest smickrande. Tvärt om faktiskt – så palla upp datorn på ett par böcker eller något så du får kamerans lins ungefär i ögonhöjd. Tänk också på att titta in i kameran och inte i skärmen när du talar – det kanske känns obekvämt till en början men du vänjer dig och de du talar med kommer uppelva att du tittar dem direkt i ögonen istället för någon annan stans.

2. Använd hörlurar

Dåligt ljud påverkar oss mer än man kan tro – faktiskt mer än dålig bild. I synnerhet i digitala möten när tydlighet blir extra viktigt. Använd därför alltid hörlurar med en bra mikrofon – så blir du samtidigt av med mycket omgivningsljud och din röst hörs starkare och tydligare. Har du aktiv brusreducering i hörlurarna – ännu bättre, det förhöjer upplevelsen för dig själv.

3. Eliminera störningsmoment

Har du möjlighet – stäng in dig så du får vara ifred. Du hade inte tagit med dig hunden, ungen, sambon eller diskmaskinen till ett fysiskt möte så lämna dem utanför även här.

Tänk också på att sitta framför en relativt ren, ordnad bakgrund så allt fokus blir på dig. Många digitala mötesplattformar har filter som gör att du kan byta ut bakgrunden mot en kontorsmiljö, en helvit bakgrund eller till och med en sandstrand – strunta i den funktionen, det är en gimmick och stör oftast mer än den hjälper.

4. Testa internetuppkopplingen

De flesta digitala mötesplattformar komprimerar ljud och bild automatiskt om din internetlina svajar. Det innebär att både bild- och ljudkvalité försämras för att undvika att det hackar – vilket det gör ändå om internetuppkopplingen är riktigt risig. Säkerställ därför att du antingen har fullgod mottagning till ditt Wi-Fi eller stabil täckning på det mobila bredbandet. Du kan testa din uppkoppling här och vi rekommenderar att du har 10 mbit/s uppströms – då har du god marginal.

5. Tänk på ljuset

Tänd upp i rummet – du kommer synas bättre och bildkvalitén höjs. En ljusstark miljö är också bättre för dig själv när du arbetar hemifrån – du kommer känna dig piggare och mer fokuserad.

Vill du ta det ett extra steg kan du ganska enkelt testa det som i branschen kallas för ”trepunktsbelysning”. Det innebär som namnet antyder att du har ljus på dig från tre håll:

  • huvudljus – det starkaste ljuset – 45 grader snett framifrån, för att belysa hela dig och skapa en bra grund i belysningen
  • upplättningsljus – ungefär hälften så starkt som huvudljuset – snett framifrån på motsatt sida av huvudljuset för att jämna ut skuggor från huvudljuset (men inte alla skuggor – de skapar djup!)
  • bakljus – ungefär en fjärdedel så starkt som huvudljuset – snett bakifrån mitt emot upplättningsljuset, gärna riktat mot bakhuvudet för att konturera dig och skapa ett litet glimmer i håret

Som sagt är trepunktsbelysning sannolikt överkurs – men ett ganska enkelt sätt att förhöja upplevelsen! YouTube har släppt en video som förklarar trepunktsbelysning mer ingående om du vill fördjupa dig – i klippet använder dom studiolampor men testa dig fram med bordslampor, taklampor eller till och med naturligt ljus från fönster!

6. Var fokuserad och engagerad

Du har säkert skrivit i ditt CV att du är grym på att multitaska och ha många bollar i luften. Det behöver du inte visa upp under det digitala mötet. När ni väl startat – sitt på din stol och fokusera på mötet. Du hade inte gått och fyllt på kaffekoppen, gått på toaletten, fyllt diskmaskinen, spelat Candy Crush eller rastat hunden under ett fysiskt möte. Låt bli det även i det digitala. Och även om det känns effektivt att kunna jobba med annat samtidigt som mötet pågår – låt bli.

7. Repa din presentation på förhand

Be en vän eller kollega om hjälp – kör igenom det du ska presentera innan mötet. Med feedbacken du får kan du optimera ditt innehåll för att hålla deltagarna intresserade och engagerade hela vägen. Har du mycket att säga – kolla gärna in vår mer ingående guide för hur du optimerar din presentation för digitala möten.

8. Tänk på kroppsspråket

Sträck på dig och se till att du har utrymme att röra dig lite. Använd ditt naturliga kroppspråk för att förstärka det du säger – enkla hand- eller huvudrörelser kan göra mycket för hur du uppfattas, till och med om händerna inte syns i bild. Fundera också på om du verkligen måste sitta ner – står du upp får du per automatik mer pondus och känner en större frihetskänsla.

Följ de åtta tipsen så förbättrar du garanterat ditt deltagande i nästa digitala möte!

Behöver du proffshjälp? Hör av dig till oss!

Dela:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Kim Bauer
Kim Bauer
Kim har en flerårig bakgrund inom marknad, kommunikation och nöje och jobbar på SändLive.nu som livestreamingspecialist och sändningsproducent.

Den här webbplatsen använder kakor. Genom att använda webbplatsen och/eller våra tjänster accepterar du vår Integritetspolicy och vår behandling av dina personuppgifter. 

Genom att använda våra tjänster accepterar du vår Dataskyddspolicy och vår behandling av dina personuppgifter.